torsdag 20 december 2012

Semester

Vi har varit på dagsutflykt till Indiens sydspets. På vägen dit stannade vi till i Kovalam som är den kanske äldsta turistorten i Indien. 25 mil tog ca 4 timmar att köra, med en mycket körduglig chaufför. Trafiken är, enligt vårt sätt att se det, värre än ni kan tänka er. Nu åker vi - följ med en sväng, vet ja'!
Frukost i Kovalam. Sabine från Tyskland och Ninni som har roligt ;-)

Åsså sköna Ulrika och de fyras järngäng är presenterat.

En lång beach med butiker och restauranger på ena sidan och stranden på den andra. Ett och annat hotell förstås. Helt olikt Varkala som med sitt klippsprång blir så anorlunda.

En rödstjärnig restaurang på bakgatorna. Förmodligen helt OK trots det enkla uttrycket.

En av Indiens många sophögar. Finns i Kovalam som i övriga Indien. Sopproblematiken kommer jag skriva mer om en annan dag.
 
Ser idylliskt ut, men under de här taken bor fiskarna. Kanske inte varje natt, men ändå.... För ögat är det ändå vackert.

Sabu till höger är vår chaufför. Tänk, han är 37 år, men ser ut som 20.


Ett gammal Maharadjapalats med bergen i bakgrunden. De nyare palatsen är väldig mycket mer påkostade.

Kryddbod där indierna själva handlar.

Jag vill också visa en av alla dessa tiggare. Hjärtat värker varenda gång och alla har de sin förfärliga historia att berätta.

Glada linslöss.

Vi närmar oss Kanyakomarrin, Indiens sydligaste spets. Ett utkikstorn kan se ut så här.....

Fy rackarns vilken smak de har. Fast det är klart, de tycker de om våra hus också.
Vi närmar oss... Till vänster ett tempel som många pilgrimer  har som mål. Till höger ett monument till Mahatma Gandhis ära. Oerhört mycket indier här och få vitingar. Mycket beroende på att det är en helig plats för hinduer.
Äntligen framme! Här möts Bengaliska viken, Indiska oceanen och Arabiska sjön. I mer 250 grader kunde vi se vatten så långt ögat nådde. Mäktigt! Vågorna kom från två olika håll och tycktes krocka rejält. Kraftig vind och massvis med glada människor förstärkte intrycket. Häftigt att se!
De svartklädda är pilgrimer som äntligen nått sitt mål. Många går i många dagar, andra tar bussen. De är lika lyckliga för det. Som vanligt är det få kvinnor.


Commercialtime...;-)

Här stannar vi för att se på solnedgången. Tyvärr kommer det in moln precis i fel ögonblick, men galet vackert ändå. Människorna mitt i bilden är pilgrimer som tvättar av sig i solnedgången. Att tvätta av sig i solnedgången efter en lång pilgrimsvandring är själva slutmålet och höjden av lycka. 

Jag blev adopterad av en familj bestående av fyra bröder och den enes fru. Supergoa människor från Tamil Nadu där solnedgångsstället ligger. Storebror tillika tjejens make tar bilden. De var alla väldigt högutbildade i olika ämnen. Och minstingen till höger dansade t o m Bollywood-dans för mig för han vill bli filmstjärna.

Systrarna Sisters på en fastfood-ställe. Motsvarigheten till en korv med bröd eller Mc Donalds i Indien är en veg curr och chapati. Ärligt talat - indiska varianten är mycket godare.

Sååå, nu har ni varit på Indiens sydspets och ni behöver inte åka dit själva för så djäkla häftigt va det inte, men rackarns trevligt :-))

2 kommentarer:

  1. Det var en härlig dag. Mysigt sällskap. Proffsig chaufför - tack Sabu. Sen blev kanske inte allt perfekt... typ att monkey tempel var stängt, träslottet hade lunchrast, vågorna var för höga så vi kunde inte åka ut på ön med statyn, inga restauranger vid solnedgången. Och solnedgången som toppades med moln så vi såg ingen solnedgång men vi kände den. Men sällskapet var härligt!

    SvaraRadera
  2. Härliga bilder - kan nästan känna dofterna!

    SvaraRadera